text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Parkering Malmö är på gång att bygga sitt andra parkeringshus i Hyllie. Adressen är Hyllie Allé och närmaste granne blir Lustgårdens AB:s bostadshus med 82 lägenheter, som beräknas vara klart under våren nästa år. Totalt planeras för närmare 1 700 bostäder på Hyllie allé. Flera olika byggbolag är inblandade.
Tanken är att Parkering Malmös nya p-hus ska användas av både boende och besökare i området. Men även lokala kommersiella verksamheter kan få nyttja platserna. I bottenplan blir det 900 kvadratmeter kommersiella lokaler.

"Ger extra liv åt byggnaden"

- Att man har verksamhet i gatuplan ger extra liv och en känsla av öppenhet i byggnaden. Ett halvt plan ner blir det ytterligare 500 kvadratmeter lokaler, säger Tomas Strandberg.
Det nya parkeringshuset i fem våningar har en modern stil och är utformat för att smälta in i omgivningen. Forna tiders tunga, lite gråaktiga parkeringshus är ett minne blott.
Fasaden kommer bland annat bestå av granitmurar och vara delvis beklädd med 17 meter höga växtväggar, eller vertikala trädgårdar.
- Fasaden är helt gjord i återvinningsbart material.
Ett inglasat, upplyst trapphus ska också ge liv och rörelse åt byggnaden och bidra till en välkomnande känsla.

Väljer Hyllie framför centrum
Det är inte bara ett nytt parkeringshus i Hyllie som är på gång för Parkering Malmö. Hela deras verksamhet ska flytta till Hyllie.
- I december flyttar vi in i nya kontorslokaler vid sidan om vårt första parkeringshus i Hyllie. Kontorsfastigheten där vi blir en av hyresgästerna ägs av Kungsleden.
Nu har Parkering Malmö huvuddelen av sin verksamhet på Östergatan inne i city. En annan del finns i P-huset Anna, också i centrum, och en viss verksamhet finns redan i Hyllie.
- Med den här stora flytten samlar vi allt på ett enda ställe och det är den största fördelen med flytten. Vi får all personal under samma tak. Dessutom kör många anställda bil i tjänsten och ska ut till olika platser. Det är betydligt enklare att de har samma utgångspunkt.
Men det finns fler anledningar till att Parkering Malmö flyttar.
- Allt som händer i Hyllie har blivit en del vår verksamhet. Vi driver mycket parkering i området.