Text Lisa Appelqvist Foto Mattias Ahlm/Sveriges radio & Urszula Striner

Äntligen är det sommar och med det även säsongspremiär för det populära radioprogrammet "Sommar i P1" på midsommardagen. Här får några av landets alla spännande personligheter och röster ta plats på varsin dag, hela sommaren.

Skulle man inte fastna för den dagliga sommarprataren hemma på balkongen i Hyllie, så kommer här ett hett alternativ:

På "Sommar i P1"-podden på sverigesradio.se kan man höra tidigare års sommarprat. Och den 14 augusti 2017 ramade Hyllie in hela programmet.

En dröm som folk skrattade åt
När byggmästaren och Malmöentreprenören Percy Nilsson fick äran att hålla sitt sommarprat för tre år sedan kastade han allt vad manus heter och fortsätter inledningen med:

- Jag har själv varit med och skapat en ny stadsdel härute som heter Hyllie, som växer kolossalt mycket nu. Nu är den verklighet. Men en gång var det en dröm i mitt huvud som folk bara skrattade åt.

Från dyslexi till fastighetsmagnat
Percy Nilsson tar med med lyssnarna på en oredigerad livsresa som startar i barnrika Lönngårdens jordbrukslandskap. Där skapade dyslexins motgångar revanschlust hos en 15-åring som slutar skolan och blir snickarlärling.

- Det är kanske det bästa jag gjort någonsin. Där fick jag utlopp för känslor, att arbeta med mina händer och visa släkten att jag kunde något.

En rekordung lagbas ute på byggen runt om i Malmö ser potentialen för nya villor i Bellevue och lägger grunden till att bli en av Malmös största fastighetsägare.

Lady Gaga i arenan
Resan fortsätter en sväng genom discobranschen (nattklubben Étage vid Stortorget) och ishockeyvärlden (Malmö Redhawks), vidare till byggarprojekt ute på kontinenten, med hotell- och golfbanedrömmar i Spanien och lägenhetsbyggen i Östberlin.

Men cirkeln börjar och slutar i Hyllie. I sitt musikval spelar Percy Nilsson bland annat låten "Pokerface" med Lady Gaga. Han presenterar artisten kort och gott som "en som har varit på Malmö arena också".

- Mitt stora projekt är så klart Hyllie. Jag var fullständigt övertygad om att Hyllie skulle bli framtidstaden.

Malmös största stadsutvecklingsområde
När Percy Nilsson kliver in på kommunen med sina ritningar och modeller 1997 - 770 000 kvadratmeter kontor, skolor, byggnader, varuhus, simhallar och en arena - "så var det inte sådär som att de stod upp och skrek och jublade".

- Jag kallade projektet "Tvärnit Malmö". Vi skulle göra det så jäkla bra att alla skulle bli tvungna att stanna och titta på det.

Percy Nilsson lyckades ändå övertyga skeptikerna. I fjol firade Hyllie tio år sedan det ensamma vattentornet fick sällskap av det första bygget, Malmö arena.

Krankärlek
I dag är stadsdelen Malmös största stadsutvecklingsområde. Cirka 3000 hyllianer kallar det sitt hem, 8000 arbetar här redan. Och fler ska de bli.

- Varje dag som jag kommer till Hyllie så räknar jag: Hur många kranar finns här i dag? Jag gläds varje morgon när jag ser de här kranarna, berättar sommarprataren Percy Nilsson.

 

Percy Nilssons sommarprat från 2017 hittar du här

"Sommar i P1" 2020 börjar på midsommardagen. Först ut är klimataktivisten Greta Thunberg (20/6), sist ut är artisten Laleh Pourkarim (16/8).

Däremellan kan man lyssna på Malmöprofiler som artisten Hasse "Kvinnaböske" Andersson (29/6), journalisterna och författarna Patrik Svensson (11/7) och Patrik Lundberg (6/8) och skådespelaren Rasmus Troedsson (14/7).

Hela listan på årets sommarpratare hittar du här