text Lisa Appelqvist / foto Urszula Striner

"2013-11-01". Det känns som om man skulle kunna väcka vd:n Rikard Roth mitt i natten och datumet för den första inflyttningen hade porlat fram även då. Familjeföretaget Roth Fastigheter, som i tre generationer har specialiserat sig på hyresrätter, var först ut med att bygga bostäder i den nya stadsdelen Hyllie.

- Det har varit en spännande utveckling. Vi började med en tom åker, ett helt ensamstående hus med allt vad det innebar med att börja först. Avlopp, elkablar - vi fick jobba väldigt nära med VA Syd och E.on i början.

Det skulle dröja till 2015 innan nästa spade sattes i marken längs Hyllie allé. Sedan dess har områdets byggnader vuxit fram som svampar ur jorden, inte särskilt sakta men säkert. Och pionjärerna Roth Fastigheter går in i ett nytt, andra byggprojekt.

- Nu vrider vi fram klockan och möts av helt andra utmaningar. Nu är det ju så tajt med byggarbetsplatser, alla går på varandra. Så var det inte alls i början. Vi hade ju space så in i det.

Skapa liv i kvarteret
Rikard Roth lotsar mellan på byggarbetsplatserna, fram till området där totalentreprenören Thage har dragit in med sin charmiga gamla lyftkransbil. Här uppför Roth Fastigheter Dungen. Den danska arkitektfirman Juul & Frost är känd för att skapa spektakulära och spännande byggnader. Bostadshuset på mellan fyra till sex våningar får flera olika vinklar och upptar ett trefjärdedelars kvarter.

- Vi försöker skapa en struktur med stora varierande höjder och nedsänkningar och stora generösa fönster. Det var ett medvetet val. Vi vill skapa lite liv i kvarteret, annars blir det lätt väldigt fyrkantigt och lådmässigt, konstaterar Rikard Roth.

Sammanlagt blir det 70 lägenheter på mellan 32-104 kvadratmeter som ska stå inflyttningsklara januari 2020. Den yttre fasaden muras upp i rött tegel, de stora fönsterpartierna varierar mellan in- och utskjutande. Innergårdens fasad blir ljus med vit puts och samtliga lägenheter får balkonger eller uteplatser.

- De allra flesta lägenheter är dessutom genomgående med fönster åt bägge sidor.

Klimatsmart boende
Roth Fastigheter medverkade i EU-projektet "Buildsmart" och är en av landets aktörer som erbjuder sina hyresgäster klimatsmarta lösningar. Vis av erfarenhet från det första bostadshuset förses Dungen med hela 174 cykelplatser, två och en halv cykel per lägenhet. Hyresvärden bjuder även på ett tioårigt medlemskap i bilpoolen Sunfleet. Själva huset värms med fjärrvärme.

- Dessutom har varje lägenhet individuell mätning och debitering av vattnet. Man kan också mäta temperaturen så att samtliga lägenheter får rätt inomhusklimat och luftfuktighet, förklarar Rikard Roth.

Han beskriver läget som fantastiskt. Ett stenkast från Hyllie station, ett utegym alldeles runt husknuten och den blivande kulturskolan med scen mittemot. Hyllie stadsdelspark - områdets egna Central Park - projekteras precis utanför.

- Och i bottenvåningen har vi en lokal som kan bli café eller kontor med generösa möjligheter för utearrangemang.

Infriade förväntningar
Där i tidernas begynnelse, när Hyllies byggaktörer och Malmö stad började diskutera identiteten för Hyllieborna så var det att deras hyresgäster behövde resa. Mycket kretsade kring kommunikationspunkten och inte helt överraskande har det blivit så.

- Det är så himla lätt att ta sig hit och vidare. Dessutom har vi fått en mässa, Malmö arena har expanderat, vi har två hotell och köpcentrat Emporia kan inte underskattas.

Ni var först ut i Hyllie. Med blicken i backspegeln - hur känns det?
- Nu har hus kommit upp och man ser hur gatorna är tänkta. Nu finns här växtlighet och om två år tror jag att mycket kommer att kännas klart kring Hyllie Allé. Vi har varit en del av en stadsdel som växer fram och jag kommer att se tillbaka på det här som en väldigt intressant tid. Det har absolut varit värt det.