text Ewa Astly
foto Ewa Levau

 

Ljuset strömmar in genom de fyra fönstren ut mot Hyllie Boulevard i det stora öppna köket/vardagsrummet i visningslägenheten.

Vinkelbyggnaden på sju och tio våningsplan innehåller 81 hyreslägenheter plus 12 lägenheter som är LSS-boende, stöd och service till funktionshindrade, på två våningsplan. 

Det finns ettor, tvåor och treor i fastigheten. Lägenheterna har förmedlats via Boplats Syd och i starten av vecka 13 återstår tolv lägenheter.


"Ettorna gick först"

- Ettorna gick först. De är relativt stora och har separat kök vilket har varit populärt, säger Jeanette Thörnkrantz Madsen.

De större lägenheterna har en öppen planlösning för vardagsrum och kök. ­

 - I treorna är bägge sovrummen relativt stora. Det innebär att det går in en dubbelsäng i bägge rummen och därför är det inte självklart att barnrummet är det minsta. Det innebär större flexibilitet för de boende, säger hon.

De nya hyresgästerna har alla varit glada för Hyllies goda kommunikationer och för Hyllie i sig som de anser vara en ny spännande stadsdel med mycket service på plats.

- Hyllie är ett positivt varumärke, säger Jeanette Thörnkrantz Madsen.


Solceller på taket

Fastigheten vid Hyllie Boulevard byggs enligt Malmö stads miljöbyggprogram Syd och är certifierad som miljöbyggnad. På taket av den ena huskroppen finns en 250 kvadratmeter stor solcellsanläggning.

- Den genererar cirka 18 000 kilowattimmar om året, en fjärdedel av fastighetens elbehov. Den andra huskroppen har sedumtak som isolerar, minskar energiförbrukningen och dessutom binder föroreningar, säger Janna Jonborn, projektledare, MKB.

I fastigheten finns dessutom en elbil från Sunfleet och bra cykelförvaring. Vitvaror har energiklass A++. (Kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin - med något undantag).

På gården anläggs en gemensam uteplats med grillplats, gräsmattor och planteringar.


Spridda åldrar - från hela stan

Många av de som flyttar in kommer från andra delar av Malmö. Det är stor spridning i åldrarna på de blivande hyresgästerna och ungefär lika många ensamhushåll som sammanboende - men inte så många barnfamiljer.

- Det beror nog på att de största lägenheterna är treor. Många flyttar hit från en annan hyresrätt och det är bra för flyttkedjan, säger Jeanette Thörnkrantz Madsen.