text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Aktiviteten i huset är minst sagt febril. Det arbetas bokstavligen i varenda hörna av hotellet, för att Gerth och hans personal om knappt två månader ska kunna slå upp portarna. Och det är mer än ett hotell som väntar på att få visa upp sig. På ett för dagen grådisigt torg utanför entrén blir det uteservering, innanför de stora glasfönstren inbjuder sittgrupper till barhäng. Platsen hoppas Gerth Karlsson ska bli en naturlig mötesplats för alla som bor, arbetar eller bara passerar Hyllie.
- Hotellet ska vara en samlingspunkt inte bara för våra hotellgäster. Det går precis lika bra att slinka in för en kopp kaffe mellan två tåg, en drink i baren före konserten på Malmö Arena eller en middag i restaurangen.

Mat med hjärtat
Restaurangen i bottenplan ska erbjuda en á la carte med skånskdansk matlagning - med en touch av Frankrike. En stor öppning längs väggen låter gästerna se kockarna i aktion, där de lägger sista handen vid maten på en närmare ett ton tung spis. På golvet möter det svartvita Marrakechkaklet ett brunlaserat ekgolv i matsalsdelen. Matsalen kan enkelt omvandlas från en stor matsal för hundratals konferensgäster, till en inbjudande bistro som för tankarna till en fransk kvarterskrog.
Men redan så här ett par månader före öppnandet, rullar Brasserie X runt på Malmös gator i en foodtruck - Brasserie en route. Var den rullande kulinariska upplevelsen finns för dagen går att hitta på Facebook och Instagram.
Johan Wingård, chef för food and beverage, ska tillsammans med köksmästare och restaurangchef se till att Brasserie X och baren blir just de naturliga samlingsplatserna i ett myllrande Hyllie. Och förutsättningarna finns, säger en övertygad Johan Wingård som ivrigt väntar på att få komma igång, tillsammans med all personal som har mat och trivsel närmast hjärtat.
- Alla ska känna sig hemma hos oss, säger han, oavsett om du kommer som ensam resande och bara dyker in på ett glas vin eller kommer med en större grupp kollegor för en affärsmiddag. Det ska vara mysigt att kliva in och ingen ska behöva rätta till slipsen innan de stiger över tröskeln.
- Tänk Frankrike och kvartersbrasserie - så ska känslan vara här.

Konferensmöjligheter i toppklass
Förutom de drygt 300 hotellrummen, har Quality Hotel View satsat stort på en modern konferensanläggning som redan nu börjat bokas.
- Vi erbjuder konferenslokaler i toppklass med flexibel teknik för både små och stora konferenser, berättar Gerth Karlsson och visar den enorma Öresundssalen som rymmer 500 personer. I anslutning till lokalen har vi flera, mindre rum för dem som vill dela sig i mindre grupper.
Redan nu står några av de 302 hotellrummen färdigställda. Gästerna kan få det mesta på önskelistan; heltäckningsmatta eller skandinaviskt avskalade trägolv. Dusch eller badkar. Det är bara att välja. På 16:e våningen finns en stor svit med utsikt över Öresundsbron och Köpenhamn åt ena hållet och ett växande Malmö åt de andra.

Helt fritt från palmolja
Miljötanken löper som en grön tråd genom hela hotellet, i både materialval och mat. Men inte enbart genom lokalproducerade råvaror i köket och uppmaning till gästerna att fundera över om det behövs dagligt byte av lakan och handdukar.
- Quality Hotels har en tydlig och långtgående miljöpolicy i verksamheten, säger Gerth Karlsson och berättar bland annat om engagemanget för den hotade regnskogen.
- Vi har till exempel inga produkter som innehåller palmolja, eftersom mycket av den olja som framställs innebär att hotad regnskog skövlas. Hotellet har dessutom ett sedumtak* som både kyler och isolerar, samtidigt som det binder regnvatten, fortsätter Gerth Karlsson.

Redo att möta Malmö och världen
Allt medan hantverkare och inredare jobbar på sitt håll, har hotellchef Madeleine Thott fullt upp med de sista rekryteringarna. I mitten av december flyttar hon sitt kontor till den nya arbetsplatsen för att på plats coacha avdelningscheferna i deras arbete.
- Det ska bli kul att komma på plats snart, säger Madeleine Thott. Nu vill vi verkligen komma igång och visa vårt hotell som så många är nyfikna på.
- Och jag är nog världens stoltaste hotelldirektör just nu, avslutar Gerth Karlsson.

 

Quality Hotel View öppnar den 11 januari 2016 och den 11 februari blir det officiell invigning. Läs mer här.

 

* Sedum är ett växtsläkte i familjen fetbladsväxter.