text Tobias Christoffersson
foto Peter Kroon

Ett stenkast från Emporias stora entré, i bottenplanet till ett av bostadshusen på andra sidan gatan från Malmö Arena, står en butikslokal outhyrd. Inget märkligt med det; tomma butikslokaler finns lite här och där över hela stan. Men den som tittar in i just den här lokalen ser något mer än kala väggar och betonggolv. Mitt i rummet finns en rektangulär ridå av gula trådgardiner, genom vilken ett bord med femtontalet platser låter sig anas.
- Å ena sidan: fastighetsägare har problem med tomma butikslokaler, som också ser tråkiga ut i stadsbilden. Å andra sidan: vilken enorm resurs de är. Tänk om man kan hitta ett sätt att använda dem i väntan på nästa hyresgäst? Någonstans där började en tanke gro, säger arkitekten Petter Brunskog, och visar in i lokalen.

Upplevelsen viktig
Hans tanke har blommat ut i en unik affärsidé och ett eget företag: Rumba, som erbjuder pop up-mötesrum i butikslokaler på intressanta platser i staden. För mindre företag som saknar ett konferensrum på kontoret, för större företag som kanske har för få. Eller för vemsom som vill kombinera mötet med miljöombyte och få närkontakt med stadslivet. Istället för att vara "instängd" på en mötesanläggning en hel dag kan du luncha på din favoritrestaurang eller hämta med fika från ett bra café.
- Själva upplevelsen är viktig. Att komma in i en helt tom butikslokal och se att här finns ett mötesrum… då är man helt borta från sitt ordinarie sammanhang och har lättare att tänka nytt.

Delningsekonomi
Rumbas affärsidé är ett lysande exempel på så kallad kollaborativ ekonomi, eller delningsekonomi: att resurser kan användas effektivare om de är tillgängliga för fler än ägaren, och att mer nytta och fler lösningar kan uppnås genom delning och samverkan. Med ett mötesrum i sin tomma butikslokal får fastighetsägaren inte bara en tillfällig inkomst i väntan på en mer permanent hyresgäst, utan även liv och rörelse i lokalen som gör den mer attraktiv.

Göra staden levande
För Petter Brunskog, som tidigare bland annat arbetat på Stadsbyggnadskontoret, är miljönyttan och stadsutvecklingen de viktigaste drivkrafterna.
- Jag har faktiskt ritat på just det här kvarteret i Hyllie! Det är viktigt att ge plats för butiker i bottenvåningarna, men ibland tar det tid för folk att hitta till ett nytt område, och då måste vi hitta andra sätt att få staden så levande som vi vill, säger Petter.
- Tänk att det finns 100 tomma butikslokaler i Malmö där man skulle kunna göra något roligt! Mötesrum är bara ett sätt att använda dem - varför inte en stor konstutställning i tio olika lokaler runt om i stan?

Koncept utan gränser
I nuläget erbjuder Rumba tre lokaler i Malmö: den här i Hyllie, en på Kanalgatan i city och en vid Slussplan. Kunderna bokar via nätet, får en kod till dörrlåset och sköter sig själva i mötesrummet, som har wifi, storbildsskärm, whiteboard, kaffe och frukt, med bland annat projektor som möjligt tillval.                                   
För konceptet finns egentligen inga gränser. Ett nätverk med mötesrum i butikslokaler skulle på sikt kunna finnas såväl regionalt som nationellt. Hur långt Rumba kommer sträcka sig vet inte Petter Brunnskog idag, men han har nästa steg klart för sig.
- Hittills har jag skött företaget själv, men nu vill jag anställa medarbetare - och hitta samarbete i Lund. Samtidigt är det ju när skalan blir större som idén blir riktigt intressant. Flexibla mötesrum som fungerar likadant i städer i hela Sverige är en fascinerande tanke… varför inte?