Sedan invigningen för fyra år sedan är Malmö Arena, med sina 60 000 kvadratmeter, en av Skandinaviens största och modernaste arenor. Vid musikevenemang ryms upp till 15 500 besökare i anläggningen, att jämföra med en kapacitet på 16 000 i Stockholms Ericsson Globe.
Men Malmö Arenas vd Karin Mårtensson är noga med att poängtera att det krävdes mer än en plats att vara på för att få Eurovision Song Contest till Malmö, och att det dessutom inte bara är staden utan hela regionen som har fått evenemanget.
- Malmö har redan visat att vi kan göra stora evenemang. Vi har den bästa tillgängligheten, den bästa logistiken, och vår presentation för SVT byggde på ett stort engagemang.

Enade krafter för Skåne
När det efter Loreens seger i Azerbaijans huvudstad Baku stod klart att Sverige skulle stå som värdland för evenemanget nästa år presenterade arenan, Malmö stad och Region Skåne ett gemensamt förslag för SVT.
- Vi stod enade och samlade kring vårt förslag, säger Karin Mårtensson.
I sin motivering framhöll SVT Malmös infrastruktur. Från arenan är det 80 meter till station Hyllie, där man med tåg tar sig till Triangeln i centrala Malmö på tre minuter, och till Skandinaviens största flygplats Kastrup på 13 minuter. Till Malmö Airport tar man sig på 25 minuter.

Malmö - mångfald, möten och möjligheter
- Vi vill erbjuda inte bara en arena utan en hel stad med mångfald, möten och mycket möjligheter. Och vi tänker göra allt som står i vår makt för att det ska kablas ut i Europa och övriga världen.
Konkurrensen var stenhård från nybyggda Friends Arena i Solna utanför Stockholm, och när SVT meddelade sitt beslut höjdes en del upprörda, och kanske besvikna röster i den svenska huvudstaden. I en debattartikel i Aftonbladet hävdade tre svenska hotelldirektörer att den riktiga vinnaren var Danmark, eftersom så många besökare skulle komma att bo på hotell i Köpenhamn.
Det håller inte Malmös turistdirektör Johan Hermansson med om.
- Vi har den hotellkapacitet som krävs i Malmö, och den absolut största delen av besökarna kommer vilja vara, bo och uppleva evenemanget på den plats där det är, säger han.

Vana från handbolls-VM och Malmöfestivalen
Ett krav på värdstaden är att den ska kunna erbjuda 3 000 hotellrum. Malmö har 4 000, och tillsammans med Lund kommer man upp i 5 500.
En viktig anledning till att man fick evenemanget är Malmös sätt att jobba med större arrangemang, menar han, och nämner VM i handboll och Malmöfestivalen som exempel.
- Det handlar om att använda hela stadens kraft. Staden, näringslivet, regionen och andra aktörer samverkar för att det gemensamma erbjudandet ska bli så attraktivt som möjligt.
Han tror också Malmös levande stadsmiljö, som man arbetat aktivt med i flera år, är en tillgång, eftersom det blir lättare att få ett evenemang att "kännas" i hela staden och inte bara kring ett arena-område. Exakt vad det blir för aktiviteter på stan är för tidigt att säga, men att det kommer hända mycket står klart redan nu.

 Fest i hela staden
- Vi vet att det kommer att bli mycket aktiviteter. Vi tror på delaktighet, säger Johan Hermansson.
Vad som också står klart är att Malmö kommer att kläs i festskrud. Ingenstans ska man kunna undgå vad det är som händer i staden.
- Staden kommer att vara smyckad som sig bör. Vi vet hur mycket man stärker evenemang när man har flaggor, bannér och banderoller. Det kommer vara en del av hur vi bygger upp feststämningen.

 

FAKTA Malmö Arena

Total bruttoyta: 51 000 kvadratmeter

Invändig fri takhöjd: 22,5 meter

Loger: 72

Restaurang- och barplatser: 3 250

Snabbmatställen och kiosker: 20

Toaletter: 370


Andra stora evenemang i Malmö Arena 2013

10-13/1 Disney on ice
Disney On Ice Let's Celebrate är en stor och glittrande fest på isen. Du får hänga med Musse och Mimmi och alla deras vänner på storslagna festivaler och fira fester och högtider från jordens alla hörn.

 

16/4 Eddie Izzard
En av världens största komiker kommer till Norden med nya föreställningen "Force Majeure" World Tour 2013.

 

25-26/5 Sweden International Tattoo
Välkommen till en musikshow i världsklass där några av världens främsta militärorkestrar medverkar.
Sångsolister: Helen Sjöholm & Fredrik Lycke.

 

15/6 Mark Knopfler
En av vår tids största gitarrister och låtskrivare, Mark Knopfler, beger sig ut på en lång världsturné 2013.

 

26/12 2013-5/1 2014 JVM i hockey
Svenska Ishockeyförbundet har beslutat att förlägga junior-VM, 2014 IIHF World U20 Championship, till Malmö. De tio främsta ishockeynationerna i världen deltar när junior-VM avgörs från den 26 december 2013 till 5 januari 2014.