Den 27 maj kommer världsmästerskapet Park Series tillbaka till Malmö och Kroksbäck skatepark. I år blir det ännu större och bättre då VM-deltävlingen dessutom föregås av Europamästerskapet Continental Championships. Malmö är alltså värdstad för EM och VM under samma helg! Precis som förra året är en av världsmästerskapets seedade åkare från Malmö: Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg. Bland utmanarna finns dessutom 18-årige Kalle Berglind.

2016 arrangerades VM-finalen i skateboard, Vans Pro Skate Park Series, i en helt ny, specialbyggd skatepark i Kroksbäck. Arrangemanget blev en stor succé med många besökare från hela världen och högklassig åkning.

Den 20 augusti 2016 kl. 13.00 startade VM-finalen, men redan kl. 08.30 kom de första åskådarna, en far och dotter från Tyskland. Kl. 11 ringlade sig köerna långt bortom Hylliebadet. När tävlingarna drog igång var läktarna fulla och en stor publik både innanför och utanför området följde tävlingen via storbildsskärm. VM i skateboard, Vans Pro Skate Park Series, var en succé! Gustav Svanborg Edén, ansvarig projektledare, ser tillbaka på en intensiv helg:

- Vans Park Series är det största som har hänt i Sverige i skateboard. Ett världsmästerskap för män och kvinnor som exponerade Malmö över hela världen. Det var fantastiskt att så många besökare tog sig ut till Kroksbäcksparken! Läktarna fylldes snabbt och kullarna kryllade med åskådare. En riktig folkfest. Det var ett otroligt besökstryck och köerna blev långa under vissa perioder. Därför kommer vi i år ha fler läktarplatser. Dessutom kommer mat, dryck och butiker vara tillgängliga för alla besökare.

I år blir det alltså EM-kval och VM-deltävling under samma helg. I tävlingen Continental Championships tävlar åkare från hela Europa om några få platser i VM-deltävlingen Park Series. Detta innebär att Malmö kommer gästas av ett större antal elitåkare.

- Med EM och VM under samma helg blir det verkligen fullt ös i Kroksbäck. Det är särskilt roligt eftersom det blir ett bra sätt att visa mångfalden av personligheter inom skateboard. Dessutom kommer vi passa på att arrangera Skate Malmö: Side Show på andra skateplatser i Malmö. Här flyttar vi fokus från tävlandet till sammankomsten. Alla ska med! Det kommer bli en helspäckad vecka, minst sagt, avslutar Gustav Svanborg Edén.

källa: pressmeddelande Malmö stad

Om Malmöåkarna:
Oskar Rozenberg Halberg från Malmö började åka skateboard när Stapelbäddsparken byggdes 2005 och har gått på Bryggeriets Gymnasiums skateboardlinje. I år är han återigen en av de femton förkvalificerade åkare sidade att delta i VM-serien Park Series. Även 18-årige åkaren Kalle Berglind har vuxit upp i Malmös skatefamn. För Kalle innebär tävlingsserien att han får sköta studierna på Bryggeriet på distans. Han är en av utmanarna som reser världen runt i konkurrens om en plats i finalen i Chicago.

Mer information om tävlingarna:
http://www.vansparkseries.com/skaters
http://www.vansparkseries.com/posts/2444/2017-vans-park-series-world-tour-schedule