Lisa Appelqvist

Anette Hallstrøm pendlar ofta till och från Köpenhamn i jobbet och då passerar hon Hyllie. Efter tio år som aktiv vid den danska motsvarigheten till Naturskyddsföreningens skräpplockardagar så är hennes ögon särskilt inställda på en sak:

- När man kommer till Hyllie så ser man skräp överallt. Vid grönområden, på gatorna, särskilt vid cykelställen ... där är mycket skräp och där behövs vi!

Ideella krafter
"Vi" är den ideella Facebook-gruppen "Håll Limhamn rent" som Anette Hallstrøm startade 2018 efter att ha flyttat dit. På en vecka fick gruppen 50 medlemmar, i dag är man uppe i 460 frivilliga som ställer upp när det går.

Tillsammans har gruppens medlemmar plockat ihop sammanlagt ett ton skräp på ett och ett halvt år - runtom i hela Malmö.

- Nu försöker vi göra något mysigt för Hyllie också. Jag frågade Quality Hotel View om de ville samarbeta och de blev jättesugna.

Kaffe och fika-final
Efter knappa två timmars skräpplockande bjuds söndagens deltagare på kaffe och fika inne på hotellet. Det är också hotellet som tar hand om det ihopsamlade skräpet efteråt.

- Det är väldigt trevligt att det lokala näringslivet visar sin uppskattning så här, konstaterar Anette Hallstrøm som tar med sig skräppåsar, handskar och västar till de som inte har eget.

För att veta hur mycket kaffe som ska bryggas, och hur mycket utrustning Anette Hallstrøm ska ta med sig, så behöver potentiella skräpplockarhjältar föranmäla sig till Anette på info@hallkom.dk

Du har hållit på med skräpplockardagar i tio år, vad är så kul med det?
- Dels kommer man ut och får frisk luft, dels får man belöning direkt. Det ger något att se ett skräpigt ställe bli fint och grönt igen.

­- Och ju mer man uppmärksammar att någon krävs för att plocka upp, desto mer pinsamt blir det att slänga ifrån sig skräp.

Vad är det vanligaste skräpet?
- Cigarettpaket, fimpar, burkar - även sådana med pant, plastflaskor, godispapper … Och många våtservetter. Av någon orsak tror folk att våtservetter kan slängas i naturen. Men det är ju plast.

- Det byggs mycket i Hyllie också, och då kan plast och frigolit lätt flyga runt.

Söndagen den 22 december blir den första officiella skräpplockardagen i Hyllie. Det krockar inte med julstöket?
- Det finns säkert de som inte orkar för julstressen. Men det finns nog också de som behöver ta en paus från julstressen och komma ut lite. Det är så vi har tänkt, konstaterar Anette Hallstrøm.

 

Fakta / Håll Limhamn Rent goes to Hyllie - och God jul!

Mötesplats: Framför Quality Hotel View på Hyllie Stationstorg klockan 10.

När: 22 december.

Klockan 10-11.45: Skräpplockning.
Klockan 11.45-12: Fotosession på skräpplockarhjältarna.
Klockan 12-12.30: Kaffe och fika på Quality Hotel View.

Föranmälan: info@hallkom.dk

Läs mer om: skräpplockareventet i Hyllie här