Text Tobias Christoffersson/ foto Urszula Striner

Fem hus byggda i solfjäderform precis där Pildammsvägen möter Yttre ringvägen, och precis där stad kommer att möta land när Hyllie en dag är fullt utbyggt. Det är The Gate, Peab:s och Annehems nya stora kontorsprojekt, i vars första etapp Peab:s nya regionkontor kommer att ingå.

På sommarsköna sjuttonde majs eftermiddag togs det första spadtaget.

Hasse Kvinnaböske Andersson
Eller rättare sagt: togs en massa små första spadtag - med glädje och iver av tjugo barn, barn till några av de 150-200 Peab-medarbetare som om två år kommer att ha sin arbetsplats just här.

Och barnen hade hjälp, av ingen mindre än Hasse Andersson, "Änglahund-" och "Guld och gröna skogar"-Hasse, som också har det gröna barnprogrammet i tv, "Hasses trädgård".

- Det är ju en helt perfekt grop ni har grävt! Är det nu nån som vet vad trädet heter som vi ska plantera i den?

Rätt svar var en rönn, och när den kommit på plats i den grävda gropen hjälpte Hasse barnen att så frön för framtiden i odlingslådor - och spelade förstås även några låtar för de cirka hundra närvarande.

Kraftsamlar i Hyllie
- Det är inte bara bra väder i dag, det är bra byggkonjunktur också, tvärtemot vad som ofta skrivs och sägs, framför allt uppe i Stockholm, sa Peabs koncernchef Jesper Göransson i ett kort tal.

- Det går bra för Peab, men vår Region Syd finns i dag utspridd på många olika ställen i Malmö och närområdet. Genom att skapa ett Peab-center med vårt nya regionkontor här i The Gate och Hyllie, så kraftsamlar vi och skapar nya möjligheter för framtiden.

Kontorshus med fokus på utemiljöer
The Gate utvecklas av Annehem Bygg & Projekt, dotterbolag till Peab.

- I The Gate vill vi skapa flexibla kontorsmiljöer där hyresgästerna själva har stora möjligheter att sätta sin egen prägel på lokalerna, och vi kommer att lägga särskilt fokus på utemiljöerna, berättade Annehems vd Pia Andersson.

I första etappen av The Gate byggs två hus. Det första, där bland annat Peabs regionkontor kommer att rymmas, får fem och tio våningar med 4 900 kvadratmeter kontorsyta, och beräknas stå klart under 2020.