Text Lisa Appelqvist

Motionsslingan Hylliemilen är ett givet och första inslag i stadsdelens egna "Central Park", den framtida parken som kommer att växa fram i området under de närmsta åren.

Och det är här startskottet för Malmös nya löparfest bränns av om ett par dagar.

Stafesten för Unicef har blivit en storsuccé under ett par år som Bellmanstafetten i Stockholm och nu är det Malmös tur. Loppet ersätter Malmö halvmara.

- Just stafetten - att man får göra något roligt tillsammans - det tror vi är intressant för folk. För kompisgänget men även för företagen, att göra något för de anställda som en kick off inför hösten. Inte minst med tanke på att träning och hälsa är populärt just nu.

Det säger Emelie Jönsson, arrangemangsansvarig i MAI, Malmö allmänna idrottsförening som för första gången anordnar en tävling i det här motionsformat.

 

Nya häftiga vyer
Men det är inte bara stafettformatet som är nytt. De flesta stadslopp i Malmö har av tradition utgått från centrum eller Pildammsparken. Men de två sträckorna i Stafesten för Unicef slingrar sig genom modern nybyggnation och böljande landsbygd.

Löparklassens bana går från södra Hyllie, rundar Vintrie och snuddar Bunkeflo. Promenadsträckan tar vägen genom Hyllie, rundar Kroksbäcksparken, in över Holma torg och tillbaka.

- Man måste ju känna på underlaget så jag har faktiskt provsprungit sträckan själv. Det är en väldigt fin och mysig bana. Vi är jättenöjda, konstaterar Emelie Jönsson och fortsätter:

- Man hinner känna av landsbygden men ser ändå in mot staden - med bron, Turning Torso och allt som händer i Hyllie. Det är väldigt häftiga vyer.

Har du rent av någon favoritdel på sträckorna?
- Jag kan tycka att promenadklassen är jättemysig. Kroksbäcksparken är jättefin framåt hösten. Och löparrundan är supermysig när den går inne i skogen en bit.

 

Efteranmälan på tävlingsdagen
Upplägget för löparklassen är 5 x 5 kilometer. Alla fem lagmedlemmar springer fem kilometer var. Första löparen ger sig iväg klockan 17. De som istället promenerar sina fem kilometer startar tillsammans klockan 18.

I skrivande stund är 700 löpare, 140 stafettlag med vardera fem lagmedlemmar, anmälda till Stafesten för Unicef. 18 av lagen satsar på promenadsträckan.

- Vi är jättenöjda med uppslutningen så här långt. Det är första gången vi arrangerar loppet och hoppas att ryktet sprider sig. Det händer så mycket i Hyllie och det är roligt att få ut både Malmöfolk och tillresta hit. Det är kul att få se något nytt, konstaterar Emelie Jönsson.

Kan man fortfarande anmäla sitt lag?
- Absolut. Och det går även bra att efteranmäla sig på plats på själva tävlingsdagen.

 

After Run och bidrag till Unicef
I startavgiften ingår en donation till Unicef, en picknicklåda för hela laget och ett After Run där The Fishermans trio står för musikunderhållningen.

- Efter målgång får lagen varsin picknick att äta i gräset i Iduns park, där även arrangemangsområdet ligger. För första gången gör vi också en After Run, med liveband och en bar. Det blir en lite annorlunda, lite festligare, inramning, säger Emelie Jönsson.

Det är bara ett par dagar kvar till startskottet för Malmös nya löparfest. En sportfråga - hur känns det?
- Det känns bara bra. Det är en kul utmaning med en ny miljö och ett nytt format, vi är redo och ser fram emot att träffa alla löpare. Vi är taggade!

 

Fakta/Stafesten för Unicef

• Var & när: Hyllie den 19 september klockan 17 och klockan 18.

• Arrangeras runtom i landet under sensommaren.

• Stafesten för Unicef i Malmö är ett samarrangemang mellan Marathongruppen och MAI.

• I startavgiften ingår en donation till Unicef, en picknicklåda för hela laget efter målgång och After Run med musikunderhållning.

• Anmälan sker här