Börje Klingberg, fastighetsdirektör på Malmö stad och ordförande i Samsyn HyllieI Hyllie ligger bostadshus snart granne med rekordstora köpcentrum. Och en pedagogisk vattenpark blir en grön lunga bland kontorshus.
Börje Klingberg, fastighetsdirektör på Malmö stad och ordförande i Samsyn Hyllie, hälsar alla byggherrar med egna inbjudna, välkomna.
- Här jobbar vi hela tiden med att balansera det storskaliga och det småskaliga, konstaterar han.

Peter Ek är projektledare på Malmö Arena och glad. Både för att efter ett par ensamma år ha fått grannar, och för att tågtrafiken till och från Hyllie snart drar igång.
- I januari går VM i handboll här. Det är stort. Och att Citytunneln invigs innan dess kan vi tacka gudarna för, det är hur bra som helst. Vi räknar med att sälja omkring 150 000 biljetter, flera tusen av dem till danska besökare. Vår tanke är att Malmö Arena i längden också ska bli Köpenhamns arena, säger han.

Tomas Strandberg, vd för Parkering Malmö, skrattar och kontrar med att de, alldeles vid sidan av, just nu bygger Köpenhamns bästa parkering.
- Nej, vi bygger i första hand för dem som ska åka vidare mot Köpenhamn, säger han sen.
Omkring 1 400 bilar och 1 000 cyklar kommer att få plats i det nya parkeringshuset som invigs 5 december.

Jonatan Carlring, från Steen & Ström, tittar ut genom fönstret och säger att det är väldigt skönt att vara igång med byggandet.
- Läget, arkitekturen och servicen vi kommer att erbjuda är unikt. Emporia omfattar 200 000 kvadratmeter och blir ett av Skandinaviens största köpcentrum och den 25 oktober 2012 öppnar vi.

hylliemote15_s
Innan dess, i början av 2012, ska Malmös nya mässa stå klar. Delvis gjord i glas kommer den att ligga väl synlig vid Annetorpsleden. Magnus Skiöld, vd på Midroc, hoppas också att den med sina konferens- och kongresslokaler kommer att kunna samverka med arenan om större evenemang. Enligt honom påbörjas byggandet vid årsskiftet.

Efter det, någon gång under 2011, blir det också byggstart för HSB Sportsbyn.
- Här ska man kunna känna gräs mellan tårna även om man bor på tredje våningen. Det ska bli som ett villaområde fast på höjden, säger Magnus Knutsson, chef för HSB Nyproduktion.

Annehem_Pia
Pia Andersson, vd för Annehem fastigheter, kan kika ut på Point Hyllies huskroppar samtidigt som hon pratar:
- I mitten på november kommer grävmaskinerna och påbörjar etapp 2. Det som är väldigt speciellt här ute är ju att pendlarna, människoströmmarna, kommer att finnas på plats här ute från dag 1.