I maj, lagom till att Eurovision song contest landade i Hyllie centrum, invigdes Draget . En öppen hängyta på en för stunden outnyttjad plats, dit alla är välkomna att hänga, surfa och lyssna på musik - även alla de som inte hade biljetter till ESC inne i arenan. Draget gjorde ESC-festen välkomnande för alla. Förutom trädäcket med sittplatser finns ett hybridkraftverk, giraffen, som omvandlar den solenergi och den vindkraft det fångar upp till el. Giraffen bjuder alltså både på eluttag där man kan koppla in sin laptop eller ladda mobilen, samt även wifi så att man kan surfa gratis. Sist men definitivt inte minst finns Holmasoffan, som blivit Dragets dragplåster.

Påminner om hörlurar
Vid en första anblick kanske man undrar vad sjutton det är, den runda saken i svart plexiglas som påminner om ett par (2,3 meter höga) hörlurar. Och ja - ett par hörlurar kan man ju se den som - fast en mer utåtriktad variant. Här kan du nämligen själv koppla in din medhavda musik från din smartphone så att den spelas upp i soffans högtalare. Dessutom blinkar soffans led-belysning i takt med musiken.
Fadi Matariy heter Holmakillen som kläckte idén med soffan, under en workshop med Gör (Om)rådet. Gör (Om)rådet är ett projekt i Malmö högskolas regi, där arkitektstudenter och Malmöungdomar tillsammans koncentrerat sig på entreprenörskap och innovation i miljonprogramsområden. En områdesvandring i Holma-Kroksbäck med fokus på förhållandet mellan byggnader och platser ur ett trygghetsperspektiv fick Fadi, som själv bor i Holma, att fundera över alla vanliga bänkar.
- Jag tänkte att det finns så många bänkar överallt. Men ingenting får mig att vilja sitta på dem, säger Fadi Matariy.

Musiken samlar folk
Med musik däremot, blir det annorlunda. Fadi konstaterade, utifrån sig själv, att musik är viktigt och får folk att vilja samlas.
Under workshoppen med Gör (Om)rådet gjorde Fadi en enkel prototyp av sin spelande soffa. Sen var det fem elever på bygg- och anläggningsprogrammet på Peabskolan i Ängelholm, som under ett par veckor i sin verkstad gjorde verklighet av den. De fick idén, vissa grundkrav på ljud och ljus och Fadis prototyp - och i övrigt fria händer.
- Det var både utmanande och lärorikt, säger Gustav Nilsson, en av de fem eleverna.
- Ingen har ju gjort något liknande förut, så fick testa oss fram och se vad som funkade.

Succé hos Hylliebesökarna
Soffan hamnade som bekant inte i Holma utan ett stenkast därifrån - i Hyllie centrum. Den är flitigt använd av framförallt yngre besökare, och används dagligen.
- Det är fruktansvärt roligt och spännande att höra, säger Fadi Matariy.
- Och det är det som är meningen med soffan - att man ska sitta och umgås i den, lyssna på musik, slappna av, sitta och plugga - ja, vad som helst.

Fadi _432

Fadi Matariy i "Holmsoffan". foto Ewa Levau


Visas upp under Almedalsveckan
Nu ska soffan alltså bli rikskänd under Almedalsveckan i Visby.
- Ja, inte bara soffan - jag ska också med, säger Fadi Matariy.
- Jag är fortfarande lite i chock här över all uppmärksamhet. Men det smälter in snart och jag tror och hoppas att folk blir glada över att få reda på mer om soffan.
Detsamma gäller för killarna som byggt soffan - de ska också med till Visby.
- Ja, det talas om det, säger Gustav Nilsson.
- Det känns spännande. Vi trodde inte att det skulle bli så stort och uppmärksammat utan tyckte att det var ett roligt projekt. Allt annat är ett plus i kanten.

Exempel på medborgardialog
Bakom idén med att ta med soffan till Visby ligger Arne Gunnarsson, kommunikatör på Helsingborgs stad, som vill använda soffan för att berätta om hur man jobbar med miljonprogramsområdet Drottninghög i projektet DrottningH.
- Soffan är ett bevis på vad som händer när man för samman folk som kan olika saker - och så blir det jättebra. Det är ju ingen professionell som kommit på detta, utan ungdomarna i Holma. Och det funkar - och det är så fantastiskt, säger Arne Gunnarsson som poängterar vikten av att lyssna in de unga.
- Detta är medborgardialog. När man väl ser det så blir det så genialt.
Arne Gunnarsson vill bygga en egen soffa åt Helsingborg och placera ut i Drottninghög.
- Så får vi se vad som händer, om det blir en mötesplats eller så. Fast då skulle det vara i Helsingborgstegel, och den skulle få heta H-soffa.

 

Fotnot: Soffan kommer tillbaka till Hyllie efter Almedalsveckan.

 

FAKTA

Gör (Om)rådet är ett samarbete mellan Malmö högskola, Rörelsen Gatans Röst och Ansikte, ArkitektStudenterna, IBM och HSB och har beviljats stöd från Vinnovas och Tillväxtverkets satsning Ungas Innovationskraft. Soffan är byggd av andra års-eleverna Gustav Nilsson, Tobias Nilsson, Viktor Larsson William Backman, Hampus Fredriksson vid Peabskolan i Ängelholm utifrån Fadi Matariys grundidé. Handledare för att bygga soffan har varit Fredrik Samuelsson, rektor på Peabskolan i Ängelholm. Bakom soffans ljud- och ljusfunktioner står Markus Ternestål vars firma specialiserar sig på installationer och byggnation. För utformning av workshops under Gör (Om)rådet ansvarade arkitektfirman Within Walls.