Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Det har hunnit gå fem år sedan HSB påbörjade sitt första projekt i området, med Hylliebadet som närmaste granne. Hyresfastigheten Sportsbyn började då växa fram och fick snart sin efterföljare i intilliggande Brf Sportsbyn med bostadsrätter.

Så har de gyllene spadarna då inlett den tredje delen av området - Brf Atleten.

Där urbant möter grönt
Kent Andersson, ordförande för HSB Malmö, välkomnade gästerna som samlats på tomten. Än så länge avslöjar den inte mer än att det blir ett underjordiskt garage under den parkliknande innergården. 

- Det är sällan man får chansen att hälsa välkomna till ett projekt som har nära till allt, men så är det här, konstaterar Kent Andersson.

- Vi är med och bygger Malmö i en vibrerande del av staden och det är vi stolta över.
Arkitekten bakom Brf Atleten, Alexander Lenre Simittchiev, berättar om ett spännande uppdrag där en urban miljö ska möta det gröna i den blivande Engelska parken intill.

- Vi ser fram emot att se huset växa fram med sin stora variation av boendealternativ och en gestaltning som knyter an till både stad och land. Det är ett spännande projekt med trä och tegel, med olika våningsantal och med en innergård som får sin förlängning i parken, säger Alexander Lenre Simittchiev.

Perfekt läge - lugnt och nära
Ana Markovic från Trelleborg är med och tar det första spadtaget. Hon och familjen har redan tecknat sig för en lägenhet i den första etappen.

- Vi har funderat länge på Hyllie med tanke på läget och det här huset passar oss perfekt - lugnt men ändå så nära till allt, säger Ana Markovic.

- Det kommer att kännas konstigt att flytta från Trelleborg, men jag kommer att åka tillbaka och se på fotboll, samtidigt som jag kan promenera till ishockeymatcherna på Malmö arena på några minuter, säger Ana Markovic.

 

Fakta/Brf Atleten

• Brf Atleten byggs i två etapper och den första beräknas vara klar för inflyttning vid årsskiftet 2020/21.

• Lägenheterna varierar i storlek från ettor på 36 kvm till stora penthouse-lägenheter med generösa takterrasser.

• HSB:s tidigare två projekt i området intill badet består av Sportsbyn, med 128 hyreslägenheter samt Brf Sportsbyn med 89 bostadsrätter.