- Badanläggningen ska vara hela stadens familjebad och ta emot cirka 300 000 besökare om året. Familjebadet erbjuder en avdelningsbar 50 metersbassäng och två undervisningsbassänger i separata rum, men också vattenrutschkanor, relaxavdelning och friskvårdsutrymmen. I foajén blir det ett café, berättar Linda Johansson, planeringssekreterare vid avdelningen för Integration och hållbar utveckling i Malmö stad.

Simkunnigheten ska öka
Familjebadet inriktar sig mer mot yngre barn och familjer än mot äldre barn och tonåringar. Därför satsas det på småbarnspool, varmpool och bassäng med olika vattenattraktioner. Men badet kommer också ha två vattenrutschkanor. Dessa startar och slutar inomhus men kommer att passera utanför badets vägg.
- Ett viktigt mål med familjebadet är att ge fler barn men även vuxna möjlighet att lära sig simma och få vattenvana. Därför kommer undervisningsbassängerna utformas för att tillgodogöra många önskemål, berättar Linda.
Det blir två rum med undervisningsbassänger som vardera får måtten 8,5 meter x 16,7 meter. I det ena rummet är bassängen försedd med höj- och sänkbar botten som möjliggör varierbart vattendjup mellan 0 och 2,1 m. Den andra bassängen har ett fast djup på 0,85 meter.
- Där blir ingen hoppbassäng, men vid 50-meters bassängens djupa del kommer att finnas en enmeters svikt och en tremeters trampolin, tillägger Linda.

Utomhusbassäng med bastu
- Relaxavdelningen kommer att innehålla bubbelpool, olika bastur, ångbad samt mötesrum och servering. Till avdelningen hör också en insynsskyddad utedel med en utomhusbassäng och en fristående bastustuga. Relaxdelen får separata omklädningsrum för herr och dam, förklarar Linda.
Fem arkitektfirmor bidrog i tävlingen för att utforma familjebadet och det var slutligen "Samlat simtag" av PP-arkitekter som vann.
En hel del har fått anpassas i förslaget både vad gäller de ekonomiska ramarna men också till de önskemål som har framförts vid olika samråd och stormöten. Detta gäller inte minst önskemål om viss avskildhet för de badande. Exempelvis utformas en av de två undervisningsbassängerna så att den är insynsskyddad och har separata omklädningsrum.
- I den nya parken som anläggs intill badet ska vi skapa mötesplatser och locka många malmöbor till olika aktiviteter. Det blir en aktivitets- och en odlingsdel, berättar Linda.
Familjebadet beräknas stå klart vid årsskiftet 2014-15.

 

Fakta om familjebadet

  • Familje- och motionsbad med avdelningsbar 50 metersbassäng med läktare på ena sidan, två undervisningsbassänger i separata rum, relaxavdelning, vattenrutschkanor, omklädningsutrymmen, café och friskvårdslokaler på övre plan.
  • Total verksamhetsyta ca 8 000 m²
  • Byggherre Malmö Stad, Stadsfastigheter
  • Entreprenör NCC Construction Sverige AB
  • Kostnad 350 miljoner kronor
  • Busslinjerna 5 och 6 kommer att stanna utanför badet. Hyllievångsvägen byggs ut med förlängning fram till badet.