Text Lisa Appelqvist / foto Urszula Striner

Det är ett av de största enskilda bostadsbyggena och den sista etappen av centrala Hyllie. Magnolia Bostad bygger 427 hyresrätter fördelade på ett högt punkthus, lägre gårdslängor samt lamellhus. Tillsammans ramar lägenheterna in en privat, upphöjd och ljus innergård, med stora grönområden och gott om lekplatser.

Och hyresgästerna behöver bara ta hissen ner till mataffären.

- Det vi behöver i dag är samhällsbyggare. Med Hyllie Gärde ger ni staden bostäder men även arbetsplatser, service och mathandel i ett.

Det konstaterar kommunalrådet Andreas Schönström, på plats för att sätta spaden i den stora hörntomten där Hyllie Allé sammanför Hyllie vattenparksgata och Pildammsvägen.

- Till storlek är det här ett av de största byggprojekten i området. Det tillför väldigt mycket till färdigställandet av Hyllie.

Integration med samhällsfunktion
Samhällsbyggare är något Magnolia Bostads vd Fredrik Lidjan gärna identifierar sig som.

- När man knatar omkring här i Hyllie så ser man hur Malmö stad har lyckats skapa ett samhälle med liv och rörelse. Det passar väl in för vårt projekt, konstaterar han och fortsätter:

- Vi fyller Hyllie Gärde med vacker arkitektur, som samtidigt skiljer på det offentliga och det privata. Det blir en bra port in till Hyllie från öster, som även främjar integration genom att ha flera samhällsfunktioner, fortsätter han.

Bostadsbygge som vilar på Citygross
I markplanet på Hyllie Gärde flyttar alltså en efterlängtad livsmedelsvarubutik in. Det hyresgästerna i Hyllie Gärde och resten av stadsdelen kan förvänta sig av City Gross är att färska varor står i fokus. Närproducerad frukt och grönsaker, hållbarhet i fiskbeståndet, kött styckad på plats och en stor delikatess.

- Vi har varit intresserade av att etablera en livsmedelsvarubutik i Hyllie i 10-15 års tid, avslöjar Spiros Mylonopoulos, styrelseordförande i koncernen Bergendahl & son.

- Vi etablerar en butik för de boende i hela området. Det ska vara lätt och tryggt att gå och handla, säger Per Edstam, etableringschef på City Gross.

Sponsrar barn- och ungdomsaktivitet
Magnolias Bostads strävan att bygga med social hållbarhet stannar inte vid varierad arkitektur med närhet till samhällsservice. På plats för att fira spadtaget finns även representanter för fotbollsklubben LB07.

Bostadsutvecklaren sponsrar föreningens samhällsprogram Bollsport för tjejer och Nattfotboll, för barn och ungdomar i såväl Oxie som Lindängen.

- Utan sådana här sponsorer så hade verksamheten inte varit möjlig. Det är guld, konstaterar Vesna Rosell, ansvarig för den damallsvenska fotbollsklubbens samhällsaktiviteter.

De första lägenheterna i det miljöcertifierade Hyllie Gärde beräknas vara inflyttningsklara 2021. Då slår även City Gross upp dörrarna för Hyllie nya kvartersbutik - i det stora formatet.

Läs mer om Hyllie Gärde och se inspirationsbilder här