Text Lisa Appelqvist

- Hyllie känns lite som vår hemmaarena. Vi samarbetar med en lång rad företag därute, som Redhawks, Emporia och Riksbyggen som har sitt huvudkontor i Hyllie. Därför känns det extra kul att lägga ett lopp där vi har ett så starkt fäste, säger initiativtagaren Martin Bach.

Han planerar nu för fullt inför teamets sista större evenemang på hemmaplan som kröner årets insamlingsaktiviteter. Det fem kilometer långa Hyllie-loppet utgår från "cirkusplatsen" nedanför Emporia. Loppet " Team Rynkeby - God Morgon Malmö - Spring för livet" kommer att gå in mot Kroksbäck, bort mot Söderkulla och tillbaka. Alla intäkter går till Barncancerfonden.

- För oss handlar det om att samla in så mycket pengar som möjligt. Vi håller nere kostnaderna genom att köra utan nummerskyltar och tidtagning. Man får lov att springa, gå, ta med barnen, hunden, morsan, rullstolar - det finns ingen prestige. Det handlar bara om att ta sig runt och bidra för en god sak, konstaterar Martin Bach.

Hoppas på familjefest
Martin Bach och hans fru Emma Book har flera års erfarenhet att arrangera lopp för Barncancerfonden. Bland annat har de under de senaste tre åren kört "Run of hope" och "Spring för livet" hemma i Gislöv samt "Spin of hope" i Hyllie.

- Jag och min fru har fyra friska barn och orkar och kan bidra till andra som inte är lika lyckligt lottade. Och när vi kan göra det så har det visat sig att många också vill delta. 

Han berättar om deras första "Run of hope", ett lopp som vem som helst kan arrangera för Barncancerfonden. 

- Jag bjöd in folk att hänga med längs min morgonrunda på 8,5 kilometer hemma i Gislöv, tänkte att vi skulle få ihop 20 vänner och en och annan hund i alla fall.

Det blev betydligt fler. Den insamlade summan slutade på 65 000 kronor. 

"Ta med morsan under armen"
De följande välgörenhetsloppen har dragit in mellan 70 000 och 90 000 kronor.

- När man ser siffrorna är det svårt att låta bli. Även om det är en del slit inför, och faktumet att man samlar in pengar till något som i grunden är så sorgligt, så blir det väldigt mycket glädje. Vi hoppas att det ska bli en familjefest även den här söndagen.

Redan nu har loppet dragit in 130 000 kronor. Med drygt åtta dagar kvar till Mors dag hoppas Team Rynkeby - God Morgon Malmö och Martin Bach på ännu fler deltagare och ett rejält tillskott till Barncancerfonden. 

Loppet i sig är ett tillskott för Hyllie som stadsdel, en rivstart på folkfester och aktiviteter för såväl Hyllieborna som företagen i området.

- Vi kör en gemensam start och loppet går redan klockan 11 på förmiddagen. Det blir massor med tid över att fira morsan resten av dagen. Börja firandet med att ta med henne under armen vetja!

Team Rynkeby - Godmorgon Malmö - Spring för livet 
Vad: Välgörenhetslopp på 5 kilometer för Barncancerfonden.
När: Mors dag den 27 maj klockan 10-15.
Loppet startar: klockan 11.
Start & mål: "Cirkusplatsen" vid Emporia, Hyllie stationsväg 8.
Facebook: Team Rynkeby - Godmorgon Malmö

Anmäl dig till loppet här