Text Lisa Appelqvist / Foto Urszula Striner

Fjolårets premiär gav mersmak - och en stor slant till Unicef. 160 anmälda lag sprang eller gick den fem gånger fem kilometer långa stafetten. Nu är det dags igen.

Malmö allmänna idrottsförening, MAI, arrangerar flera av de stora löparloppen i staden. Klubben är i full färd med att rusta inför Malmös andra upplaga av den stora stafett- och kick off-tävling i Hyllie.

- Det var väldigt, väldigt roligt förra året. Responsen vi fick var att deltagarna uppskattade formen och nu hoppas vi på att ryktet har spridit sig, säger Emelie Jönsson, arrangemangsansvarig på MAI.

Springa med lagkänsla
Stafesten för Unicef är en riksomfattande tävling och i år har antalet deltagande städer utökats till sju, från Luleå i norr till Malmö i söder. Företag, föreningar och kompisgäng anmäler sina femmannalag för att rivstarta höstterminen med en stor portion laganda.

Vad är det som gör Stafesten för Unicef så rolig?
- Att man får komma ut och springa som ett lag! Våra övriga lopp handlar mer om den individuella prestationen, medan stafettformen ger en helt annan lagkänsla. Det tror jag är ett vinnande koncept, säger Emelie Jönsson.

- Det är också väldigt kul att vara i nya delar av Malmö än där vi vanligtvis arrangerar våra lopp. Det är roligt för folk att komma ut och upptäcka hela området med allt nytt som sker i Hyllie.

Fler banaktiviteter i år
Stafettbanan slingrar sig från Hyllies urbana skyline via den nyanlagda löparslingan Hylliemilen och vidare ut i Vintries och Bunkeflos öppna landskap och skog.

- Vi fick ihop en ganska lättsprungen och skön bana i fjol. Det blir samma i år med ett platt men varierat underlag, konstaterar Emelie Jönsson som själv provsprang slingan inför fjolårets premiär.

I promenadklassen går hela laget gemensamt de fem kilometrarna - fast i rakt motsatta riktning från stafettlöparna. Här går slingan bakom Emporia in mot Hylliebadet, rundar Krokbäcksparken, tillbaka förbi Holma torg och vidare genom Dagvattenparken vid Hyllie vattentorn.

- I år satsar vi lite mer på olika banaktiviteter längs sträckorna. Vi har flera partners som kommer att se till att det händer roliga saker, avslöjar Emelie Jönsson.

Välgörenhet och picknick
I anmälningsavgiften ingår en fast donation till Unicefs arbete för att skapa en bättre värld för alla barn. I anmälan ingår även lagets välfyllda picknicklåda för efterföljande After Run-häng till skön dj-musik i sensommarsolen. 

- Det är många företag och kontor som deltar men även kompisgäng och föreningar. MAI har själv med lag som vanligtvis springer i våra löpargrupper. Det blir en rolig grej för de som kanske tävlar individuellt annars, att kunna tävla ihop, säger Emelie Jönsson.

 

Fakta / Stafesten för Unicef - Sveriges största stafett

Vad: Motions- & tävlingslopp i stafettform som arrangeras på sju orter i landet.

Var & när: Hyllie den 18 september.

Välgörenhet och lagmys: I anmälningsavgiften ingår en donation till Unicef samt en After Run-picknicklåda för hela laget.

Arrangör: MAI och Marathongruppen.

Mer om stafetten och anmälan här