14 byggherrar. 1 700 bostäder totalt. Så ser fördelningen av marktomter och planerade bostadsområden ut i den första etappen av Hyllie.
Peab har ett avtal med Malmö stad om att bygga totalt 3 000 bostäder i kommunen på en period av sex år. 220 av dem byggs i Hyllie.

Tack vare Peabs storlek finns all kompetens som behövs under byggprocessen i den egna koncernen.

- Vår storlek är absolut vår styrka, säger Tomas Adilstam som är projektledare för ett av Peabs nya kvarter i Hyllie.

En del av bostäderna byggs vid Hyllie boulevard som löper från Hyllie station till nya Malmömässan. De 84 lägenheterna, hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter, blir präglade av omgivningens citykänsla.

Huset blir också granne med det omtalade köpcentret Emporia som invigs i slutet av oktober 2012. Ungefär samtidigt beräknas de 42 hyresrätterna byggstartas. Bostadsrätterna har säljstart i september.
 Fördelningen 50-50 är ett strategiskt val av Peab.

- Vi vill kunna erbjuda bostäder för alla. Hyllie har ett läge och ett utbud som lockar dem som söker ett boende som ger en enklare vardag, säger Fredrik Melin, projektledare för Hyllie boulevard.

 

Områdets första förskola

Nästa kvarter bygger Peab i Hyllie Allé, platsen öster om Hyllie station och som tidigare fungerat som parkeringsplats till Hyllie Arena. Här uppförs ett hus med hyresrätter, en förskola med hyresrätter ovanpå och två bostadsrättshus.
I den första etappen byggstartas hyresrättshusen och förskolan. Ungefär samtidigtsäljstartas de första bostadsrätterna i Esplanadhusen. En andra etapp med bostadsrätter, Parkhusen, är planerad att starta ungefär ett år senare. Första inflyttning i kvarteret är planerad till hösten 2013.

Under samma år färdigställs den förskola som Peab har fått i uppdrag att bygga av Malmö stad. Förskolan rymmer, när den är klar, fyra avdelningar med plats för cirka 80 barn.

- Behovet av en förskola i Hyllie kommer att öka i takt med att allt fler bostäder blir klara i området. Det känns kul att vara den byggherre som får förverkliga projektet,

säger Tomas Adilstam som är projektledare Peabs byggprojekt i Hyllie Allé.

 

Klimat och miljö genom hela byggprocessen

Samtliga av Peabs bostäder i Hyllie är präglade av stadsdelens ledord: klimat och miljö.

De har i sin tur påverkat hela planerings- och byggprocessen.
- Det har ibland varit en utdragen process i och med att alla aktörer har varit med och tagit fram ambitionen och strukturen av Hyllie, säger Fredrik Melin.

- Vi fick markanvisning på området redan 2008. Först nu börjar resultatet av de klimatsmarta ambitionerna att visa sig.

Bland annat förs diskussioner med Eon och olika systemleverantörer om hur Smarta hem-lösningar kan bidra till att minska energiförbrukningen.

Bostäderna i Hyllie Allé får även gröna fasader och solpaneler på taken som gör att hushållen kan producera egen energi. Förutom garage under husen får hyresgäster och medlemmar i bostadsföreningarna också tillgång till områdets bilpool.

 

Tänker ett sekel framåt

Satsningarna går hand i hand med Peabs höga ambitioner om energi och hållbarhet.

- Våra bostäder ska stå i minst 100 år. Därför gäller att tänka till och försöka ligga långt fram i utvecklingen, säger Tomas Adilstam.

Peabs bostäder i Hyllie riktar sig till dem som söker det halvurbana livet, nära både city- och lantliv.

- Konceptet "tre minuter till Malmö city och med naturen runt knutet" är svårslaget. Det är svårt att säga hur stort Hyllie kommer bli, men det finns stor potential för området att utvecklas, fortsätter Tomas Adilstam.

Han ger uthyrningen av kontor och butikslokaler som exempel.

- Där har det verkligen lossnat rejält. Vi tror att det kommer att finnas samma efterfrågan på bostäder i Hyllie, det finns alltid människor som vill vara först.

 

Ikea och badhus lockar

För att få reda vad den potentiella bostadsmarknaden i Hyllie efterfrågar har Peab skickat ut en förfrågan till sina kunder.

Stora etableringar i stadsdelen, som Ikea och den nya simhall som ska byggas inom kort, tror man har en inverkan.
- Ju fler stora aktörer som etablerar sig i Hyllie desto bättre underlag för butiker och restauranger - vilket är lika viktiga beståndsdelar i en levande stadsdel som bostäder, säger Fredrik Melin.

 

Hyllie.com sätter betyg på Peab

Kaxighet: 5

Visionär: 7

Nätverksentreprenör: 9

Internationell: 2

Klimatsmart: 8

Peab är den stora aktören som satsar stort - och brett. Med samlad byggkompetens under eget tak har de som ensam byggherren i Hyllie fått i uppdrag att bygga en av stadsdelens första förskolor. Även bostäderna följer Peabs höga ambitioner: hållbart och något för alla. Peab bjuder in så väl den inbitne storstadsbon som naturfantasten att upptäcka och bli en del av det nya Hyllie.

 

Omvärlden om Peab

Erling Pålsson, VD och koncernchef på Sydtotal:

- Vi har samarbetat med Peab de senaste åren och har alltid haft ett nära och flexibelt partnerskap. Peab är lyhörda och idag kan vi varandras verksamheter så pass bra att vi kan korta många led i processen.
- Att tillsammans få bygga upp den nya stadsdelen i Hyllie är ett spännande projekt. Det finns stor potential i den här delen av Malmö, inte minst med tanke på de goda kommunikationsmöjligheterna.

 

Pelle Hammarström, VD Volito fastigheter:
-Peab är drivna och kostnadsmedvetna i byggprocessen och jobbar nära oss som beställare. Vårt samarbete sträcker sig sju år tillbaka i tiden. Och vi har hela tiden upplevt Peab som lätta att komma överens med, öppna i sin redovisning och att de har ordning och reda.

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar