I fredags gick de första flyttlassen till de nya lägenheterna i Hyllie Centrum. Totalt färdigställs 350 bostäder i området det närmaste året.
- Ni som blir pionjärer här kommer att få se en storstad växa fram, sa Magnus Alfredsson, Malmö stads projektledare för Hyllies utbyggnad.

Bostäderna på Hyllie Boulevard
Det var fullt hus på Hyllie infocenter den 5 november när representanter från Malmö stad och byggherrarna MKB, Peab, JM och Tornet, berättade om utvecklingen av området och svarade på frågor om de nya bostäderna på Malmös nya paradgata, Hyllie Boulevard.

- Här finns 200 hektar mark med plats för 10 000 bostäder. Vi vill utveckla området söderut mot Yttre Ringvägen och vi vill vara världsledande hållbarhetsmässigt. Vi kommer att använda erfarenheterna från Västra hamnen och vidareutveckla dem, sa Magnus Alfredsson.

Han berättade om flera olika projekt som är på gång i Hyllie; två hotell, ett badhus, en flexiskola för förskolebarn och elever upp till åk 6, en högstadieskola, en internationell skola, konstverk och en vattenpark intill vattentornet som utvecklats i samarbete med pedagoger.
- Här kommer barnen att kunna göra experiment kopplade till skolplanen. Vi börjar bygga i vår och inviger parken våren 2015, sa han.

Öppet hus 15 december
En besökare undrade om det nya badhuset kommer att ha en spaavdelning för vuxna.
- Det kan jag tyvärr inte uttala mig om, men den 15 december kan ni komma hit och ställa mer riktade frågor kring funktioner inomhus som har med kommunal service att göra.

Hylle infocenter har öppet hus en gång i månaden. Den 15 december blir det tillfälle att ta del av mer information än vanligt. Fler bostadsaktörer kommer att finnas på plats och det blir mer information om parker, torg, badhus, skolor och förskolor.

text: Jasna Brkic
foto: Peter Kroon

 

Varför är du här idag?

infoenkät1

Pontus Ström, 24, Gyllins trädgård
- Jag kom egentligen hit för att lyssna på Percy Nilsson, som jag tycker är en spännande snubbe. För närvarande bor jag i Gyllins trädgård men skulle kunna tänka mig att flytta hit i framtiden. Vill gärna ha en tvåa, bostadsrätt. Främsta fördelen med Hyllie är närheten till Köpenhamn, man är där på bara några minuter. Och så tycker jag att Emporia är väldigt trevligt.

 

infoenkät2

Barbro Nilsson, 60 år, Tygelsjö
- Jag och min man funderar på att sälja huset och flytta till lägenhet här i Hyllie. Det är ett svårt beslut eftersom vi älskar vårt hus, men Hyllie har många fördelar. Vi älskar att resa så närheten till Kastrup är ett stort plus. Det är nära till allt i Hyllie. Vi är här ofta och handlar på Emporia, mitt favoritställe. Och vi har många vänner och bekanta på den här sidan stan.

 

infoenkät3

Selmina och Izman Mehanic, 28 och 34 år, Lindeborg
- Vi är här för att vi intresserade av utvecklingen i området. Det bästa med Hyllie är närheten till Köpenhamn eftersom vi jobbar där båda två. Vi har inga planer på att flytta till Hyllie centrum just nu eftersom vi precis köpt hus på Lindeborg. Vi skulle kunna tänka oss att flytta hit i framtiden men då vill vi helst bo radhus, säger Izman Mehanic.
- Förbindelsen till Köpenhamn och Emporia är det bästa med Hyllie, säger Selmina Mehanic.