Runt 35 nyfikna personer kom till informationskvällen om de första bostäderna på Hyllie Boulevard i mitten av januari. Huset - som byggs bara några meter från Emporias vägg i riktning mot Malmömässan - får en skyddad innergård, och de balkonger som vetter ut mot boulevarden blir inglasade. Bostadsrätterna är den bortre delen av de två husen som utifrån upplevs som ett enda. Det som avslöjar var gränsen går är att bostadsrätterna har gröna fönsterdetaljer, och att det med röda dito är hyresrätter.

De potentiella köparna har många frågor. När är det inflyttning? Finns det MC-plats i garaget? Och den kanske viktigaste - utsikten från de övre våningsplanen - får ett tillfredsställande svar: Utsikten från den femte av husets åtta våningar ligger i höjd med Emporias takvåning.

 

Många nyfikna tidigt

Peab är en av de första byggherrarna som säljstartar.

- Det har varit ett stort intresse redan i ett tidigt skede. Vi inledde redan i juni förra året med en välbesökt träff, säger Ulrika Englund.

- Vi har märkt att även studenter i Lund tittar på området. För att vara nybyggt och i Malmö, tycker jag att det är väldigt positivt, kommenterar en av mäklarna som närvarar.

Att Emporia är hjärtat som nyligen fått Hyllie att pulsera av liv råder det ingen tvekan om.

- I samband med Emporias invigning fick stadsdelen mer fokus vilket naturligtvis är positivt. Nu börjar folk åka till Hyllie och tillbringa mer tid på plats, inte bara passera förbi, säger Ulrika Englund.

Huset, som byggs snett över gatan från lokalen där informationsträffen är, kommer att står klart för inflyttning under våren/sommaren 2014.

 

Emporia och närheten

Mikael och Tina Bång har kört från Anderslöv för att leka med tanken på livet i lägenhet. Ambitionen är att sälja huset och hitta ett mer centralt boende nu när ungarna blivit stora.

- Jag jobbar i Köpenhamn och min fru i Ystad, så vi tittar efter en plats med bättre kommunikationer än vi har nu.

Och fram tills Emporias invigning var det Svedala som kändes som det nya målet.

- Då kom min fru hem och sa att Svedala är alldeles för långt från Emporia, berättar Mikael Bång.

- Nu känns det bara korkat att vi tänkt på Svedala, fyller Tina Bång i.

- Detta är helt rätt.

Tina Bång förklarar att det inte bara är Emporia som lockar.

- Vi reser ofta och att bo så här nära Kastrup är fantastiskt och värt hur mycket som helst, säger hon.

 

Nyfikna grannar vill flytta

Vid modellen av framtidens Hyllie står Barbro och Birger Blomqvist. Deras gård finns med på modellen, som ett av de minsta husen, längst bort på slätten. De har bott där sedan 1960-talet och har nu på senare år följt framväxten av det nya Hyllie på nära håll.

- Vi har funderat mycket över vad det ska bli och hur det ska se ut, och följer förändringarna med enormt intresse, säger Barbro Blomqvist.

- Där har vi vår gård, visar Birger Blomqvist.

- Det är så ofattbart. Jag kommer ihåg när vi letade efter vägar att ta oss över fälten. Sen kom vattentornet. Och sen kom Annetorpsleden, berättar Barbro Blomqvist.

Men mitt i smeten på Hyllie Boulevard vill hon nog inte bo, vid närmare eftertanke.

- Jag vill inte släppa den lantliga känslan helt. Men det finns ju fler bostäder som byggs närmare naturen, konstaterar hon.

 

Hockeyn och närheten till arenan

Jesper Carlsson som kommit hit med sin pappa ser däremot fördelarna med att bo granne med Emporia. Han jobbar nämligen där och berättar att han följt Hyllie Centrum sen det började byggas.

Egentligen bor han bra som han gör, och gillar sin nuvarande lägenhet. Men Hyllie lockar.

- Det är inte bara Emporia, utan allt annat också. Hockeyn är viktig för mig och drar rätt så mycket.

 

Läs mer om Peabs bostadsrätter i Hyllie.