text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Genom köksfönstret ser Sabina Nykänen rakt in till sin arbetsplats, nyöppnade Best Western Malmö Arena Hotel, där hon jobbar som receptionist. Sedan hon flyttade till Hyllie Boulevard förra våren har hon sett hotellet växa fram, våning för våning.
- När jag kom hit hade de precis börjat bygga. På lägenhetsvisningen sa de att utsikten åt det här hållet skulle försvinna, säger hon och pekar mot hotellet.
Men det gör inte särskilt mycket. Från de andra rummen och från balkongen ser man långt ut över Malmö. Turning Torso syns tydligt och på andra sidan Sundet skymtar man Danmark.

Lugnare än i City
Sabina Nykänen uppskattar att det är mer stillsamt i Hyllie än mitt i centrala Malmö.
- Tempot är lugnare här och jag störs aldrig av trafikljud när jag är hemma.
Men skulle lusten komma att resa in till folkmyllret vid Möllan eller någon av gågatorna tar det bara tre minuter med tunnelbanan till stationen vid Triangeln.
Sabina Nykänen delar lägenheten med sin syster. Sedan de flyttade till Hyllie har det hänt mycket i området, förutom att Malmö Arena Hotel har slagit upp portarna. Emporia har öppnat, flera andra bostadshus har vuxit upp och fått hyresgäster. Hyllie vattenpark är klar.

"Häftigt att vara mitt i det nya"
Ett par hundra meter bort ser vi ett stort kontorshus som nästan är färdigt. Till sensommaren ska det nya badhuset ta emot barn och vuxna som vill simma och leka.
- Ibland har folk frågat mig om det inte är jobbigt att bo där det byggs så mycket, fast nu är det mesta färdigt på Boulevarden. Det känns häftigt att vara mitt i det nya och att titta på de fina, höga byggnaderna när man går omkring i området. Det ser väldigt annorlunda ut jämfört med andra delar av Malmö.
Innan Malmö Arena Hotel öppnade i mars jobbade Sabina Nykänen som receptionist på ett annat hotell i Malmö. Att bo bredvid sin arbetsplats ser hon bara fördelar med, även om kollegorna har vissa idéer om vem som ska hoppa in vid vinteroväder.
- De säger skämtsamt att om det blir snökaos får jag hoppa in ifall de inte kan ta sig till jobbet!

Allt finns i Hyllie
Folkmängden utanför huset har ökat markant. De första månaderna som nyinflyttad var de flesta människor som Sabina Nykänen såg utanför huset grannar på väg in eller ut ur huset.
- Nu går det folk här hela tiden.
Om Sabina Nykänen inte vill behöver hon egentligen inte lämna Hyllie i sitt vardagsliv. Förutom att hon bara har några meter till sitt jobb tvärs över gatan, finns både tandläkare, Systembolag, gym och stora mataffärer alldeles i närheten.
- Och vill jag shoppa finns ju ett gigantiskt köpcentrum, Emporia, på samma gata.
Sabina Nykänen kan lätt föreställa sig en framtid med egen familj i Hyllie.
- En grundskola är på gång och vårdcentral kommer kanske också i framtiden.

Gillar stans första skybar
Det enda hon saknar just nu är fler uteställen. Längst upp i Malmö Arena Hotel finns stans allra första skybar, som hon gärna besöker.
- Men det får gärna komma lite fler kaféer, barer, kvällsöppna restauranger och gärna en bio. Fast jag tror att allt det kommer snart.
Fram till dess åker Sabina Nykänen gärna de tre minuterna med tåget till Triangeln och roar sig i de äldre delarna av Malmö.