Text Lisa Appelqvist / foto Urszula Striner

En lunch som också var ett avstamp för firandet av stadsdelen som fyller tio år i år.

- Resan pågår, men vi har kommit en bit på väg. Den här familjen växer, konstaterar Magnus Alfredsson, fastighetskontorets projektledare för Hyllie sedan elva år tillbaka.

Han blickar ut över en stor uppslutning på Quality Hotel View. Hundratalet representanter för byggentreprenörer, fastighetsbolag, verksamheter och andra aktörer som har del i utvecklingen av Hyllie.

- Generalplanen togs 1966 när området pekades ut som Malmös södra centrum. Det är otroligt hur mycket som täcktes in då, och hur mycket som har infirats, fortsatte Magnus Alfredsson.

Tillbakablick
Men det skulle ta tid innan planen sattes i verket. Först på 1990-talet, när bron och citytunneln kom på tal, så började det hända saker. Mycket tack vare en envis byggherre som vägrade ge upp.

"Morgondagens Upplevelsecentrum - Hylliecenter. Äventyr, underhållning, motion, bio, friskvård, kultur, sport, utställningar, service, teater, evenemang, hotell, restauranger och massor av shoppingupplevelser med norra Europas bästa utbud. I en mycket attraktiv miljö. Hyllie centrum - porten till Sverige."

I den gamla reklamfilmen från 1990-talet som projiceras på en storbildsskärm under Hyllielunchen gör röstspeakern saltomortaler i att sälja in visionen.

- Percy kom upp, säger Magnus Alfredsson och vinkar till sig den överraskade byggentreprenören.

Jubileumsfest den 10 november
Percy Nilsson, som förutom att kunna fira tio års förverkligande av den där visionen, fyllde även 75 år i dagarna.

- Vi kallade det "Tvärnit Malmö" - en plats med fina byggnader och mycket liv. Vilket vi har lyckats med. Det enda som har fattats är biografen, och nu kommer den, säger Percy Nilsson.

Han syftar på nyhet om att köpcentrat Emporia har fått klartecken att bygga ut med bland annat en efterlängtad biograf (läs nyheten här).

Men en bra bit innan dess lär alla Malmöbor, inte minst de 2500 bofasta i Hyllie och de 7000-8000 som jobbar i stadsdelen i dag, få skäl att fira.

- Vi ska fira jubileum den 10 november - ett tioårskalas! Och det kommer att märkas i stan, det lovar jag, sa Percy Nilsson innan han fick ta emot en födelsedagsbukett.

Framtidsvisioner
Årets Hyllielunch blev inte bara en tillbakablick. Resan pågår och bostads- och arbetsplatsutvecklingen har tagit rejäl fart.

Men det krävs mer än stadsplanering. Nu väntar nya utmaningar - att ge ett område en själ.

För att tala om hur samlades en panel framtidsvisionärer som var för sig har ett finger med i bygget av Hyllie.

- Hyllie har fantastiska förutsättningar. Det ligger nära kontinenten, i en mångfacetterad, mångkulturell stad, säger Sanna Kahlström.

Hon är vd för Collaboration Concepts som ansvarar för etableringen av Mindpark Malmö i Castellums kommande kontorshus Eminent nästa år.

- I stadsdelen bor många expats, internationell arbetskraft som är här på kortare arbetsprojekt, och det gäller att få dem att känna sig inkluderade. I en stadsdel är det viktigt att engagera medborgarna i framtagningen av alla mellanrum, fortsätter Sanna Kahlström.

Mötesplatser på lika villkor
Gitte Knutsson, i sin tur verksamhetsledare för På Limhamn och tidigare utvecklare på Malmö Citysamverkan, håller med.

- Att skapa inkludering är absolut den viktigaste frågan. Att skapa mötesplatser som drar människor från alla stadens delar, säger hon och ger ett välbeprövat exempel:

- En plats där människor interagerar på lika villkor: som en loppis. Det lockar folk från hela stan till Limhamn i dag.

Det låter enkelt, men Gitte Knutsson konstaterar att människan i alla tider har velat mötas och umgås.

- Jag älskar sociala medier, för att det är ett gratis verktyg. Men vi har framför allt behov av det fysiska mötet.

Öppna för mer puls och mindre aktörer
Just lika villkor och ett gemensamt engagemang är något som genomsyrar arkitekten Joakim Kaminsky kommande projekt söder om badhuset. Där kommer tidningshuset ETC att förena delningsekonomi med bostäder när man uppföra Sveriges första crowdfundade hyresrättshus.

- Jag jobbar mest i Göteborg så jag kommer hit med ett litet utanförperspektiv. Mycket av livet i en helt ny stadsdel kommer först när fler bostäder står klara. I mina ögon är Hyllie redan ett väldigt lyckat projekt.

Hittills har det varit de stora kommersiella aktörerna, som Emporia och arenan, som driver folklivet. Sanna Kahlström menar att det är dags att "våga smutsa ner lite".

- Så att allt inte blir för välplanerat. Hyllie har fått de stora aktörerna på plats, nu behövs pulsen däremellan, de små caféerna och uteställena, tillägger Sanna Kahlström.

Joakim Kaminsky fyller i:

- Nu är det viktigt att det föds fler initiativ, att det finns lokaler som är mer tillåtande för aktiviteter som inte har samma stora ekonomi. Lite punkrock - det kanske Hyllie behöver också!