Två år efter starten 2012 bestämde sig Malmömässan i Hyllie för att komplettera sina utställningslokaler med en konferensvåning i direkt anslutning. Efterfrågan på både större och mer intima mötesmiljöer hade varit stor från mässarrangörer och utställare, och under 2014 stod fem mötesrum för mellan 25 och 550 personer klara att tas i bruk i en inbyggd andra våning.
Men ovanför, på tredje våningen fanns en oanvänd yta och hos personalen på Malmömässan fanns en idé: att skapa en festvåning. 

Sagt och gjort, och i somras stod den klar: en fullutrustad festlokal för upp till 80 sittande middagsgäster. Med eget kök och bar, loungerum och inte minst en scen med ljud, ljus, dansgolv och projektor.

Fullt utrustat uppvärmningskök
- Tanken är att erbjuda en lokal för både privatpersoner och företag att nyttja ganska fritt. Festvåningen har egen ingång, och man kan servera egen mat och dryck. Här finns ett uppvärmningskök med komplett uppsättning av glas, porslin och bordsdekorationer, säger Emma Elwin, säljare på Malmömässan.

Ett axplock av de tillställningar som ägt rum under första halvåret visar att festvåningen passar för många olika sammanhang.

- Bland våra privata gäster är bröllop och förlovningsfester vanligast, men vi har också haft många jubilarer som fyllt jämnt och några möhippor. Bland företagen är det vanligast med kickoffer, vip-middagar och event i samband med en mässa. 

Vilken är den mest minnesvärda festen hittills?

- Det är utan tvekan det stora indiska bröllopet vi hade i somras. Massor med människor från hela världen, vackra kläder, spännande mat och dans, säger Emma Elwin.

- Sedan var lokalens allra första gäst också speciell, det var nämligen sångerskan Kylie Minogue. Hon var engagerad att underhålla till ett större företagsevent i våra lokaler och använde festvåningen som sin loge!

Eget event i anslutning till mässan
Vi hälsar på i festvåningen vid lunchtid en onsdag. Entreprenörsföretaget Climat80, bland de största i Öresundsregionen på värme, kyla och ventilation, har lunchträff med hundratalet gäster över två timmars tid. Gatumatspionjärerna i Malmö Nordic Street Food är på plats och serverar potatis- och purjolökssoppa, och snart ska Johan Wester hålla ett kort föredrag.

- Vi är utställare på fastighetsmässan, och på mässor handlar allt om att sticka ut. Festvåningen ger oss möjlighet att skapa ett eget event i direkt anslutning till mässan, dit vi kan bjuda upp kunder och utvalda besökare till en mer privat och trevlig stund över lunch, berättar Anders Welander, försäljningschef hos Climat80.

Unika faciliteter
Festvåningen med sina faciliteter är unik i Hyllie, och med sitt läge därtill nära nog unik i Malmö. Med utmärkta kommunikationer för resande med bil, tåg, buss och flyg, med hotell för övernattande gäster ett stenkast bort och med både Malmö och Köpenhamn inom nära räckhåll.
Läs mer på www.malmomassan.se.