foto Christiaan Dirksen

Ställa ut 160 bilder tagna av en av världens främsta naturfotografer i en arenafoajé? Jodå, visst går det. Speciellt när man kryddar utställningen med angelägna föreläsare på temat en hållbar framtid. När huvudpersonen Mattias Klum själv var på plats i förra veckan för att officiellt inviga sin utställning Världar av liv med en föreläsning kom inte mindre än ettusen nyfikna åhörare.
Budskapet var tydligt:
- Det är viktigt att värna, ta hand om och respektera den återstående skönheten på jorden. Det är det smartaste vi kan göra för att garantera mänsklighetens plats på jorden, förklarar National Geographics-fotografen i en exklusiv intervju med hyllie.com innan det är dags att möta publiken.

"Vi behöver inte exploatera mer - bara vara smartare"
Mattias Klum är en påläst eldsjäl som brinner för sitt mission: att förändra oss som nyttjar jorden, så att vi kan leva här även i framtiden. Men det är inga domedagsprofetior han kommer med - snarare entusiasm och glöd:
- För första gången i världshistorien finns inget annat val än att förändra hur vi lever - det finns inte längre något företag som tjänar på business as usual. Samtidigt har vi fantastiska möjligheter - för första gången har vi teknologin, kunskapen och konnektiviteten för att kunna hjälpa varandra att navigera i rätt riktning.
Med stor entusiasm berättar Mattias Klum om ny forskning - att dagens befintliga jordbruksareal räcker faktiskt för att mätta de 7 miljarder människor som lever på jorden idag.
- Vi behöver inte exploatera mer natur, vi behöver bara vara smartare med hur vi använder befintlig areal, det vi redan lagt under plogen.
Och menar att en teknisk revolution inom jordbruket står på tur som nästa steg. Samtidigt vädjar han om respekt för naturen. Att inte rubba balansen - eftersom vi inte med säkerhet vet vilka konsekvenser det får.
- Om vi börjar sabba ekosystemet hamnar vi i ett läge där vi inte kan garantera sådd och skördar.

Vad vill du med den här utställningen?
- Tanken är att besökaren ska gå härifrån med förstärkt respekt, vördnad och glädje för livet, rustad att göra en liten livsrevision - komma hem och ställa sig frågan: Vad kan jag göra annorlunda imorgon? Och det handlar inte bara om uppoffringar - att ta cykeln istället för bilen är bra för hälsan och ger välbefinnande.

En tanke med platsen
Även om en arenafoajé kanske inte är den första platsen man förknippar med en utställning av denna kaliber, så är platsen Hyllie ett medvetet val.
- Här ligger man i framkant med hållbarheten i Sverige, det känns som rätt plats att föra fram ett sånt här budskap på, säger Mattias Klum.
Malmö arenas vd Karin Mårtensson berättar att hon först tänkte att "det här går inte" när galleristen Tuula Sjöholms idé om att ställa ut så många av Mattias Klums arbete landade hos henne:
- Det är bilder som kräver sina väggar. Men så tänkte jag efter igen och tänkte att det går nog. Och budskapet i bilderna är väldigt viktigt för oss på Malmö arena, vi jobbar hårt med den långsiktiga hållbarheten. Dessutom kommer utställningen att sitta uppe under en sju åtta andra evenemang - så även folk som går på hockeymatcher och konserter kommer att kunna se den.
Precis som de övriga aktörerna i Hyllie omfattas Malmö arena av det klimatkontrakt som upprättats mellan Malmö stad, VA Syd och E.ON med ambitionen att göra Hyllie till Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel som 2020 helt drivs av förnybar eller återvunnen energi. Utanför arenan, på stationstorget, förtydligas den ambitionen med en utställning under parrollen Klimatsmarta Hyllie.
- Det gäller att fylla på klimatkontraktet med innehåll, säger Karin Mårtensson.
- Att det inte bara är tre parter som skrivit på ett papper, utan att alla aktörer även med gemensamma krafter gör vad de kan för tydliggöra ambitionen. Vi håller till exempel på att titta på förutsättningarna för att bli Sveriges första miljöcertifierade arena inom Håll Sverige Rent. Det krävs arbete och tar tid, men så småningom blir vi det.

"Lämnar ingen oberörd"
Tuula Sjöholm driver galleriet Bränneriet Art på Österlen, och har ställt ut Mattias Klums bilder tidigare. Det var hennes idé att samla ihop bilder från flera av hans utställningar till Världar av liv i Hyllie.
- Mattias är oerhört påläst och en oerhört duktig natur-, kultur- och miljöfotograf, ja en av världens främsta. Hans bilder är inte bara vackra eller hemska - de berättar något. Och texterna som hans fru Monika skrivit ger en ohygglig massa kunskap om djur, växter och vetenskap - och om var man kan läsa mer. Det här är en utställning som inte lämnar någon oberörd, säger Tuula Sjöholm, som även sett till att samla ihop ett intressant fält av föreläsare i samband med utställningen.
- Utställningen tillsammans med föreläsningarna ger en större förståelse för klimatförändringarna och att allt hänger ihop - regionalt och globalt.

 

FAKTA: VÄRLDAR AV LIV

• Världar av liv visas i Malmö arenas foajéer fram till den 11 oktober 2015 - fri entré upp till 18 år. Under perioden arrangeras även ett antal föreläsningar kring aktuella ämnen i hållbarhetsfrågor. För öppettider, biljetter och närmare information se malmoarena.com

• Utställningen bygger på "det unika perspektivet av en inbördes  kombination av nio planetära gränser: klimatförändringen, havsförsurningen, ozonet i stratosfären, de biogeokemiska faktorerna, den globala färskvattenanvändningen, förändringarna inom markvattenanvändning, förlusten av biologisk mångfald, kemiska föroreningar och aerosoler i atmosfären".

• Mattias Klum är en av världens främsta fotografer. Mycket av hans jobb publiceras i tidskriften National Geographic Magazine, men han har också gjort såväl filmer som böcker. Läs mer om Mattias på www.mattiasklum.com,

han finns också på www.facebook.com/mattiasklum och Instagram: @mattiasklumofficial