VM-finalen i Vans Park Series äger rum den 20 augusti i Badhusparken i Hyllie med en helt nybyggd permanent skejtpark. Normalt brukar man bygga upp en tillfällig yta för att sedan riva den. Men Malmö stad jobbar långsiktigt. Runt det nya Hylliebadet i anslutning till Kroksbäckskullarna anläggs etappvis en ny stor park kallad "Badhusparken". Den utvecklas för alla generationer med aktiviteter och rekreation i en mix av ytor för bland annat parkour och odling. I diskussionen med Vans kring lokaliseringen av den permanenta skejtanläggningen blev Badhusparken därför ett naturligt val. Dels för ytan och grönområdet som är under utveckling, men också för tillgängligheten. Här finns ett väl utbyggt nät med både gång- och cykelvägar, en lokal busslinje som stannar utanför och Stationstorget 300 meter bort med en tågstation ett stopp från Kastrup och regionala buss- och tågförbindelser.

I en intervju med Sydsvenskan säger Gustav Svanborg Eden, som jobbar på heltid med skejtsamordning i Malmö stad:

"Det är en fantastisk investering. Vans donerar världens första VM-specifika park. Här kan vi skapa en arena i världsklass som också passar för nybörjare. Dessutom etablerar vi ett världsmästerskap så att man kommer att kunna se världseliten tävla i sitt kvarter".

Skejtparkens åkbara yta kommer att bli cirka 750 kvadratmeter och kompletteras med tillfälliga läktare till VM-finalen i Vans Parks Series. Här kommer världens femton bästa skejtare i parkåkning att tävla i finalen. Dessutom kommer ytterligare fem åkare tas ut genom kvalificeringstävlingarna, vilket sammanlagt ger tjugo tävlande i Malmö.

Vidare i intervjun med Sydsvenskan säger Gustav Svanborg Eden:

"Malmö har i grunden inte speciellt bra förutsättningar för skejtboard. Det är inget vidare väder och vi hade tidigare inte haft mycket skejtvänlig arkitektur. Men idag är Malmö en världsstad inom skejtkulturen för att Malmö stad har fattat att om man stöttar dem som vill något så får man något tillbaka. Detta har vuxit och vuxit och nu kommer det en VM-final till Malmö".

"Och inte bara det, dessutom har vi möjlighet att påverka tävlingen. Vi ville ha en damtävling och vi vill arbeta långsiktigt och bygga en park som lever kvar på en plats där det behövs som mest precis i området mellan Holma, Kroksbäck och Hyllie. Nu blir det så och det är helt otroligt". 

Läs mer
Badhusparken
Van Park Series 
Pressmeddelande