Text Camilla Westemar / Foto Urszula Striner

Med sina inbjudande färger och bassänger för alla önskemål har Hylliebadet blivit ett populärt utflyktsmål. En solig förmiddag i november står det Aqua Zumba på schemat, en träningsform som Hylliebadet var först med i Sverige.

Femton träningssugna står beredda i varmvattenbassängen som håller behagliga 32 grader, omgiven av 38-gradig luft. Med de soldränkta Kroksbäckskullarna och odlingslotterna i bakgrunden, drar Marisol Hansen igång passet.

- När vi är på zumba har vi bara kul och njuter, så nu kör vi, säger hon och får igång gänget i bassängen.

Salsarytmerna ljuder och deltagarna applåderar och peppar varandra när tempot ökar. Alla gör rörelserna efter sin förmåga och vattnet erbjuder rejält motstånd.

- Nu ska vi jobba, kom igen, ropar Marisol Hansen med ett stort leende.

Komplett gym och gruppträningar
Att Hylliebadet erbjuder vattenträning i olika former är självklart för de flesta. Men att det finns långt mer än Aqua Zumba och klassisk vattengympa är det inte många som känner till. Sara Boström är koordinator för badets olika gruppträningar och visar det kompletta gymmet en trappa upp.

- Det är lätt att tro att vi är ett badhus och inget mer, men det är helt fel. Här finns ett toppmodernt gym och gruppträning på land för alla åldrar, berättar Sara Boström.

Varje dag erbjuder Hylliebadet minst fyra olika träningspass på land och i vatten. I gruppträningslokalen bredvid gymmet pågår funktionell träning med Janeth Madsen som peppar deltagarna att ge det där lilla extra med vikterna, samtidigt som några tränar på egen hand med fria vikter eller maskiner i gymmet.

- Vi kan verkligen säga att vi har träning för alla, från Zumbapass för treåringar till seniorpass i yoga och funktionell träning. Här erbjuder vi också tuffa intervallträningar, bodypump, bodybalance, cx-work och yoga för olika åldrar, så alla Malmöbor kan hitta sin träningsform. Den äldsta som tränar hos oss är 87 år, säger Sara Boström.

Floatfit och pole dance
Att Hylliebadet vill ligga i framkant när det gäller träning i olika former, visar inte minst att man var först ut i landet med Aqua Floatfit-träningen. I år presenterades också en annan nyhet, nämligen Aqua Yoga. Sara Boström förklarar fördelarna med de olika träningsformerna i vatten:

- Floatfit tränar både styrka och balans eftersom vi tränar på en balansbräda i vattnet och det är vi först med i Sverige. Vi har också Aqua Box, ett intensivt boxningspass i vattnet som är en riktig genomkörare, förklarar hon.

På temat modern träning i vatten avslöjar Sara Boström också att en ny träningsform får premiär under 2018, Aqua Poledance.

Hylliebadet har öppet veckans alla dagar för att alla ska kunna träna och bada. Bara fyra dagar om året är badet stängt, annars går det att träna mellan klockan 07.00 och 21.30 på vardagar och 9 till 18 på helger.

Hylliebadets hemsida finns all information om samtliga träningsformer och aktuellt schema för terminens gruppträningar.